●      A nyaralótelepülések külön utat járnak az országos lakáspiacon belül, a járvány élénkítette a keresletet.

●      Veszprém megyei nyaralók iránti érdeklődések szempontjából legnépszerűbb településeken júniusban 500 ezer - 1,18 millió forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a lakóingatlanokat.

●      Alsóörsön 31 százalékkal, Balatonalmádiban 48 százalékkal, Révfülöpön 57 százalékkal emelkedett az átlagos négyzetméterár. 

Boom a nyaralók piacán

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A nyaralótérségekben és nyaralótelepüléseken található lakóingatlanok iránti érdeklődés erősödése évek óta tart. Ez köszönhető annak, hogy a pandémia megjelenéséig sok háztartás anyagi helyzete javult és egyre többen vették tervbe, hogy második ingatlanként nyaralót vásárolnak. A járvány pedig adott egy lökést ennek a folyamatnak, a kijárási korlátozások miatt pedig a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon.” Ráadásul a járványhatás az országos “albérletpiacra” is feltette a nyaralóövezeteket. Balogh László példaként említette, hogy tavaly nyár elején jelentősen nőtt az országban legkeresettebbnek számító Balaton-parti és Velencei-tó melletti kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma. Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy egy család számára a panziók és hotelek 1-2 heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése. A kiadó nyaralók iránti fokozódó igény pedig a befektetési célú vásárlók érdeklődését is felkeltette.

A Balaton-parti települések miatt a Veszprém megyei nyaralótelepüléseken található ingatlanok az érdeklődéseket nézve az országon belül a legnépszerűbbek közé tartoznak. Az ingatlan.com adatai szerint a legkeresettebb Veszprém megyei településeken eladásra kínált ingatlanok átlagos négyzetméterára június közepén 500 ezer - 1,18 millió forint között alakult, az érintett településeken jelentős áremelkedés ment végbe egy év alatt.

Balaton-parti és Veszprém megyei körkép - árakkal

Pörgés a Balaton partján - mi történt a Veszprém megyei nyaralók piacán?
 

 

Alsóörs a legdrágább közel 1,18 millió forintos átlagos négyzetméterárával, ez 31 százalékos drágulást jelent éves összevetésben. Balatonalmádiban 48 százalékkal 746 ezer forintra, Révfülöpön 57 százalékkal 584 ezer forintra, Balatonakarattyán 122 százalékkal 955 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár. Balatonfűzfőn a kínálati piac 500 ezer forintos négyzetméterárral rendelkezett, ez 32 százalékos többletnek felel meg.

Balogh László szerint a járványhatás visszahúzódásával, a gazdaság várható fellendülésével, valamint a turizmus erősödésével a nyaralók piacán további élénkülésre lehet számítani Veszprém megyében is.

Az ingatlan.com-ról

Az ingatlan.com Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portálja. Küldetése a teljes körű, hatékony és etikus ingatlanpiac megteremtése. Évente több mint 120 ezer magánszemély és több mint 9000 ingatlanközvetítő hirdet az ingatlan.com-on. A weboldal havonta több mint 3,5 millió látogatóval rendelkezik, és itt található a legtöbb ingatlanhirdetés. Az ingatlan.com 1998-ban indult, és azóta a szektor független és hiteles szereplője: ingatlanhirdetésen kívül más tevékenységet nem végez, és egyéb ingatlanpiaci érdekeltséggel nem rendelkezik. A weboldalt üzemeltető ingatlan.com Zrt. 100%-os magyar tulajdonban áll. A cégcsoporthoz tartoznak a kereskedelmi ingatlanpiac vezető hirdetési portáljai: az iroda.hu, a retail.hu és a raktar.hu, valamint a money.hu is, ahol számos bank kínálatát lehet összehasonlítani egy helyen. További információ: info.ingatlan.com