Az eljárás adatai alapján a járőrök 2019. december 26-án délután a 83-as számú főúton, Pápa külterületén állítottak meg egy személygépkocsit, és ellenőrizték annak vezetőjét. A 45 éves helyi lakossal szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott, ezért a járőrök a vezetői engedélyét elvették, őt pedig további mintavétel céljából előállították a Pápai Rendőrkapitányságra, majd az elszámoltatását követően szabadon bocsátották. Ellene büntetőeljárás indult.

Ugyanezen a napon, pár órával később a rendőrök Pápa egyik utcájában ismét igazoltatták a 45 éves férfit, amint járművével közlekedett. A járőrök megállapították, hogy a sofőr jogosítvány nélkül vezetett, valamint a vele szemben végzett alkoholszondás vizsgálat pedig ismét pozitív eredménnyel zárult. A sofőrt ezután előállították a helyi rendőrkapitányságra, majd járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták.

A Pápai Rendőrkapitányság a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az ügyészségnek.